Metropolitan Okul Olgunluğu Testi;
birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin, okula başlamasına hazır olup olmadıklarını ölçer. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Neyi Ölçer?
* Sözcük Dağarcığı,
* Kelime Bilgisi
* İşitsel ve Görsel Dikkat
* Yönerge Takip,
* Neden-Sonuç İlişkisi Kurma,
* Mantık,
* Sayı bilgisi,
* İnce Motor- Kas Becerisi,
* El-Göz Koordinasyonu Değerlendirilir.
Testin sonucunda çocuklarınızın okula hazır oluşluğu ile alakalı sizlere danışmanlık verip potansiyeline göre nasıl desteklenmesi gerektiğine yönelik danışmanlık hizmeti sağlıyoruz.
Çocuğunuzun okula hazır olmadığında yani motor becerisi gelişmediği için yazamadığında bu öz güvenini ve arkadaş uyumunu ve akademik başarıyı da etkileyecektir. Bu durumla mücadele edemeyen çocuk okula gitmek isteyecektir. Çocuğunuza bu olumsuz deneyimi yaşatmak için okula ne kadar hazır olduğunu önceden öğrenmeniz ve ona göre yönlendirmeniz gerekir.
AGTE (0-6 yaş) GELİŞİM TARAMA TESTİ
0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uzmanlar tarafından uygulanan bir testtir.
Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 aya kadar aylık dönemlerle; gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir ölçme aracıdır.
Bu değerlendirme anne-baba ve çocuğun bir arada olduğu bir ortamda yapılır. Psikolog tarafından hem anne-babaya yöneltilen sorular hem de çocuğun gözlemlenmesini içerir. Gelişimi 4 alt alanda incelemektedir:
* Dil bilişsel gelişimi,
* İnce motor gelişimi,
* Kaba motor gelişimi,
* Sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri.
Her çocuğun, yukarıda belirtilen 4 alt alana ek olarak, bu alt alanların toplamı ile genel gelişim düzeylerinin belirlenmesini sağlar. AGTE böylece bir çocuğun genel gelişimi ile normal mi yoksa geri mi olduğu sorularına cevap verebilmesi açısından çok önemlidir. Çocuğun hangi gelişim alanında nerede olduğu ve ne tip becerilerinin geliştiği, hangi becerilerinin geliştirilmesi için desteklenmesi gerektiği, nasıl bir gelişim çizelgesi hazırlanması gerektiği konularında yol göstericidir.
MOXO SÜREKLİ PERFORMANS TESTİ
MOXO Sürekli Performans Testi (MOXO d-CPT) klinik ve bilimsel olarak onaylanmış bir testtir. "MOXO testi nedir?" sorusuna 6-12 yaş aralığındaki çocuklarda ve 13-65 yaş arası yetişkinlerde kullanılmak üzere geliştirilmiş olan bir online dikkat ölçme testi şeklinde cevap verilebilir. Dünya üzerinde 30'u aşkın ülkede bugüne kadar 450.000'in üzerinde MOXO testi uygulanmıştır ve test şu an hala en sık olarak uygulanan dikkat ölçme testleri arasında yer alır. Test ile toplamda 420 tepki ve 420 tepkisizlik eylemi ölçülür, aynı zamanda dünya üzerindeki tek objektif ve çeldiricili test olarak tanımlanır. Ülkemize bakıldığında ise yalnızca son 4 yılda 40 binin üzerinde MOXO uygulaması yapıldığı, kullanımın giderek yaygınlaşmaya devam ettiği görülmektedir.
MOXO dikkat testi DEHB tanısının koyulmasına yardımcı olması nedeniyle de sıklıkla tercih edilir. MOXO, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun dört ana belirtisi olan dikkat eksikliği, zamanlama problemi, dürtüsellik ve hiperaktivitenin ölçülmesini sağlar. Bilgisayar üzerinden yapılan MOXO dikkat testi görsel ve işitsel çeldiricilerden oluşmaktadır. Test sırasında katılımcıdan belirli bir hedef ortaya çıktığında yanıt verilmesi, bu hedef dışındakilere ise yanıtsız kalması istenir. Aynı zamanda dikkat dağınıklığı testi bu işlemi yaparken katılımcının görsel ve işitsel çeldiricilerden nasıl etkilendiğini belirler. Buna ek olarak hedeflere karşı verilen performans yanıtlarına göre dikkat eksikliği, zamanlama problemi, dürtüsellik ve hiperaktivitenin ölçülmesi sağlanır. Çocuklar için uygulanması durumunda MOXO testi yaklaşık olarak 15 dakika, genç ve yetişkinlerde uygulandığında ise yaklaşık 18 dakika sürmektedir.
WISC-IV
Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV (WISC-IV), 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arasındaki çocukların zihinsel becerilerini ölçmeye yarayan zekâ testidir. Test, zekâ düzeyinin yanı sıra çocuğun güçlü ve zayıf zihinsel becerileri hakkında ipuçları sunmaktadır. Çocuğun yeterli veya geride olduğu tüm zihinsel yeteneklerin keşfedilmesiyle birlikte güçlü becerileri daha ileriye taşıyabilmek veya zayıf becerileri desteklemek mümkün olmaktadır. WISC-IV sonucu elde ettiğimiz veriler, çocuğun zihinsel faaliyetlerinin yaşıtlarının ne kadar gerisinde veya ilerisinde olduğunu öğrenmemize yardımcı olmakla birlikte üstün zihinsel potansiyele sahip çocuklar üzerinde farkındalık oluşturma işlevi taşımaktadır. Diğer yandan geliştirilmesi gereken zayıf zihinsel becerilere yönelik uygun destek programlarının vakit kaybetmeden hazırlanması sağlanabilmektedir.
Wechsler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği ailesinin dördüncü üyesi olarak WISC-IV, 2008 yılında ticari ve bilimsel telif hakları Türk Psikologlar Derneği (TPD) tarafından alınarak Öktem ve ark. (2008-2012) tarafından uyarlanmıştır. Türkiye’de geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları 2013 yılında tamamlanan en güncel çocuk ve ergen zekâ ölçeği olma özelliği taşımaktadır
WISC-IV, 4 zihinsel beceri kümesine dağılmış olan 10 temel ve 5 yedek olmak üzere toplam 15 alt testten oluşmaktadır. Çeşitli sebeplerle temel alt testleri uygulamanın uygun olmadığı durumlarda yedek alt testlerden yararlanılmakta olup her çocuk için önerilen uygulama 10 temel alt testin tamamıdır. Tahmini uygulama süresi çocuğun çalışma hızına bağlı olarak 90 ila 120 dakika arasında değişmektedir.
Frankfurter Dikkat Testi
Frankfurter Dikkat Testi, 5-7 yaş arasındaki çocuklarda dikkat becerilerini değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Test, çocuğun dikkatin sürdürülmesi, dikkatin dağılması ve dikkatin odaklanmasını ölçer.
Testin Amaçları
Frankfurter Dikkat Testi’nin başlıca amaçları şunlardır:
* Çocuğun dikkat becerilerini değerlendirmek
* Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi dikkat bozukluklarının teşhisine yardımcı olmak
Testin Uygulanması
Test, bir psikolog veya eğitim uzmanı tarafından uygulanır. Testin uygulanması yaklaşık 15 dakika sürmektedir.
Testin uygulanması şu aşamalardan oluşur:
1. Çocuğa, testin amacı ve nasıl uygulanacağı açıklanır.
2. Çocuğa, bir kağıt ve kalem verilir ve 42 adet elma ve armut resmi gösterilir.
3. Çocuğa, 42 adet resimden farklı olan elma ve armut resimlerini bulması ve işaretlemesi istenir.
Burdon Dikkat Testi;
çocuğun dikkat gücünü ölçmek amacıyla 10-20 yaş arasındaki kişilere uygulanan bir testtir. Dikkat Eksikliği yaşayabileceği ile ilgili şüphe duyulan bireyleri belirlemek amacıyla gruba ya da bireysel olarak uygulanabilmektedir. Çocuğa bir sayfa üzerine karışık sırada dizilmiş harfler verilir. Yönergede verilen belli harflerin altının kalemle çizilmesi istenir.Danışanın yaptığı hata oranı kağıttaki çizilen çizgilerin geneline bakılarak değerlendirilir ve yorumlama yapılır.
Testin uygulanması sırasında ortaöğretim deki çocuklara 3, lise çağındaki çocuklara 2 dakika süre verilir.
Bender-Gestalt Testi (5-11 yaş)
Test, çocuklarda görsel motor işlevini görmek için gelişimsel bir test olarak kullanılarak hem yetişkin, hem de çocuklarda geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya ve özellikle regresyon vak’alarında da kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır (zekâ geriliği, afazi, çeşitli organik beyin hasarları, psikozlar, gerçek olmayan hastalanmalar gibi).
Bender Gestalt Testi, 5 yaş 6 ay ile 10 ay 11 ay arasındaki çocuklara görsel motor becerilerinin değerlendirilmesi için uygulanır. Aynı zamanda bir gelişim testi olarak da kullanılan bu uygulama kimi zamanlarda zeka geriliği, çeşitli beyin hasarları ve fizyolojik sorunları tespit etmekte de kullanılabilir.
Copyright © SayimDigital.com tarafından yapılmıştır.